'Dat zie je echt wel, zo'n nep e-mail. Daar trap ik niet in.'
Elke dag krijg je vele mailtjes in je inbox. En natuurlijk ben jij scherp op mailtjes die nep zijn of die een link bevatten waarvan je weet dat je er niet op moet klikken. Je volgt het nieuws tenslotte, de berichten over phishing (een vorm van internetfraude) en verkeerde links… daar tuin jij niet in.
Trap er niet in!
Het zal je verbazen hoeveel mensen er desondanks intrappen. Gewoon omdat de mail in jouw inbox er echt, zakelijk en professioneel uitziet. Of omdat een bekend contactpersoon je mailt. Daar krijg je vaker e-mails van, dus te vertrouwen, toch?! Toch niet!
Kwaadwillenden weten op slinkse wijze gebruik te maken van technieken en nemen bijvoorbeeld de identiteit over (althans zo lijkt het) van de zender. En jij klikt nietsvermoedend op de informatie die hij of zij stuurt. Het gaat soms zo ver dat mensen een factuur betalen middels een klik op een link in de mail, waardoor de crimineel zichzelf toegang verschaft tot bankgegevens van de ander.
En zo gebeurt het dat de crimineel kans van slagen heeft. Met alle gevolgen van dien: toegang tot je bankgegevens, overname van jouw identiteit of geen toegang meer tot alle bestanden in jouw bedrijf door bijvoorbeeld een cryptovirus. Supervervelend! Ook omdat je tijd, energie en geld kwijt bent om dit weer recht te zetten. Beter is het deze toestand vóór te zijn door je mailomgeving zorgvuldig te beveiligen.
ATP
Het is mogelijk extra beveiliging ‘aan te zetten’ door aanschaf van een licentie, zodat alleen veilige mails jou bereiken. Dit systeem heet ook wel Advanced Threat Protection (ATP). Je voorkomt daarmee dat je je vergist.
De extra beveiliging checkt of de e-mail van een daadwerkelijke persoon afkomstig is en of het gevaarlijke links of bijlagen bevat. Is dat het geval, dan bereikt het jouw inbox niet en blijf je buiten schot. Deze extra beveiligingsmogelijkheid is een onderdeel van Microsoft 365.
Voor wie?
Kan het jou overkomen, zo’n verkeerde inschatting maken van de e-mail? Heb je het graag goed geregeld, wellicht omdat je niet zoveel op hebt met ICT of zelf digibeet bent? Of gewoon omdat het zekerheid geeft en het systeem al voor je filtert wat er in je box binnenkomt. Dat laatste is overigens zelf te bepalen. Je laat het niet in je box komen of het komt met een melding binnen die aangeeft dat je voorzichtig moet zijn met de inhoud van het bericht.
Bedrijven
Ook bedrijven hebben baat bij zo’n extra laag beveiliging in de vorm van een licentie met bepaalde instellingen. Het is zelfs mogelijk om te testen in hoeverre beveiliging aan te bevelen is, door middel van een aanvalssimulator. Hiermee bepaal je de mate van benodigde beveiliging voor jouw bedrijf. Met andere woorden: zijn medewerkers in staat een goede beoordeling te maken van de door hen ontvangen mail? Of klikken ze per ongeluk toch op een link of bijlage, met alle gevolgen van dien: van een encryptie op je computer tot een volledige lockdown van je bedrijf. Het is mogelijk potentieel gevaarlijke mail af te vangen en niet door te sturen, ze door te sturen met een waarschuwing of ze naar een ICT-verantwoordelijke – binnen je bedrijf – ter beoordeling te sturen.
Better safe than sorry! Neem contact met ons op voor informatie.
NEWMINDS Systems regelt het graag voor je!
Wij kijken graag met je mee en bieden een oplossing. Neem contact op met NEWMINDS systems, via 074 – 20 20 112