Cybercrime & cybersecurity, zo werkt het

Bij elke actie die je doet loop je risico, in meer of mindere mate.

— Cybercrime & cybersecurity, zo werkt het

Bij elke actie die je doet loop je risico, in meer of mindere mate. In een fractie van een seconde doe of laat je iets wat ernstige gevolgen kan hebben. Een actie waar je eigenlijk zo weinig bij stilstaat, zo routinematig is deze voor je.

BAM BAM BAM

Je loopt even naar het toilet en sluit je computer niet. Iemand anders heeft zo gemakkelijk toegang. BAM
Je krijgt een mail met een link of bijlage. De tekst eromheen is zo aantrekkelijk, dat je nieuwsgierig wordt en klikt. BAM
Je zit in een café tussen twee afspraken door of in een openbare Workspace te werken op het wifinetwerk van de locatie. BAM
Je zet even wat bestanden op een usb-stick of externe harde schijf en vergeet deze mee te nemen. BAM
Je hebt het niet door, maar iemand kijkt al een tijdje met je mee in jouw computer. Op enig moment slaat hij toe en gijzelt je bestanden. BAM

Cybercrime & cybersecurity, zo werkt het
Wake up call

Wake up call

Je computer afsluiten als je erbij wegloopt. Ach, dat kan geen kwaad toch? Jawel! Het is beter niemand in verlegenheid te brengen; jezelf niet, jouw collega’s niet, andere mensen niet. Daarbij doe je de afdeling ‘kwaliteit & veiligheid’ ook nog eens een groot plezier. En die geopende mail die toch echt lijkt te komen van een bekende of een bekend bedrijf, met bijlage of link. En toch, als je goed kijkt, klopt er iets niet. De tekst is slecht vertaald bijvoorbeeld of de afzender heeft een vreemd adres. Wees alert, juist bij een link of bijlage. Wacht even met openen, denk na en check of je iets geks ziet. Bij twijfel: niet openen of verifieer de afzender. En wat dacht je van openbare wifi-netwerken. Wel gemakkelijk natuurlijk om hiervan gebruik te maken. Maar wie zit er allemaal nog meer op, met andere woorden: is iedereen op jouw openbare werkplek te vertrouwen? Je eigen hotspot is nog altijd de veiligste manier om in te loggen.

Routine routine

Om blijvend alert te zijn is het goed om routines in te bouwen voor jezelf. Om te beginnen raden we je aan te werken met Multi Factor Authentication. Een extra poortje waar jij (en dus ieder ander) doorheen moet om binnen te komen, het werkt dus drempelverhogend. En als jij het eenmaal gewend bent, dan is het ondertussen een routine. Zorg voor regelmatige backups. Stel ze eenmaal goed in, check of je de backup krijgt die je voor ogen hebt en daarna heb je er geen omkijken meer naar. Natuurlijk is het wel goed af en toe te checken of de backups goed blijven gaan. Stel je antivirus in. Hier gaat het ook om een éénmalige handeling. Ook dit werkt drempelverhogend en het houdt spam en valse berichten tegen.

Backup de backup

Backup de backup

Waarom is het nou zo belangrijk dat je een backup maakt? Als je computer er om wat voor reden dan ook mee ophoudt, heb je je bestanden en programma’s altijd achter de hand. Maar ook in geval van een hack – of misschien wel juist in geval van een hack – zorg je ervoor dat de hacker jouw niet voor het blok zet. Want je hebt hem niet nodig om je bestanden terug te krijgen, dus ontneem je diegene zijn slagkracht. Over slagkracht gesproken 😉, BAM.

Overzicht
Ben je benieuwd of jij het voor jezelf of binnen je bedrijf goed geregeld hebt? Wij helpen je graag door een check uit te voeren. Heb je het al helemaal goed voor elkaar? Dan krijg je een bevestiging van ons. Zo niet, dan laten we je weten hoe je het veiliger inricht. BAM!